Om oss
HVB Huvudgården Gotland startade 2016 och ligger i den lilla gotländska socknen Garda knappt fem mil sydost om Visby. Närområdet är naturskönt och inom en mils avstånd finns kilometerlånga sandstränder, raukfält, naturreservat och många historiska platser. Boendet är inrymt i ett gammalt kommunhus som har renoverats och byggts om för att passa verksamheten. Vår boendemiljö är hemlik, alla ungdomar har eget rum och de delar badrum med en annan ungdom. I huset finns finns gott om gemensamma sällskapsytor samt utrymmen för enskilda samtal. Huset är organiserat i olika avdelning och var ungdomen bor styrs av hur länge ungdomen varit inskriven och hur ungdomen mår och fungerar. Under inledningen av placeringen bor ungdomen alltid i den del av huset som är avsett till detta och då sover personal i intilliggande rum
Under 2019 har vi haft en nystart på Huvudgården och vi som nu förestår verksamheten har en lång erfarenhet av arbete inom socialtjänsten och av att utveckla och leda HVB-hem. Utifrån de kunskaper och erfarenheter vi fått genom åren har vi tillsammans med övrig personal omformat verksamheten och använder oss nu av nya arbetsätt och insatser.
Vår målsättning är att placeringen hos oss ska leda till en gynnsam utveckling hos ungdomen inom alla behovsområden. När placeringen avslutas ska ungdomen ha fått de verktyg som behövs för att bryta sitt destruktiva beteende samt ha påbörjat en positiv personlighets- och identitetsutveckling. Vi ser den bärande relationen som den i särklass viktigaste enskilda framgångsfaktorn för förändring och de främsta egenskaperna vi efterfrågar hos vår personal är därför engagemang och ett genuint intresse i mötet med ungdomen.
Vår verksamhet vilar på en miljöterapeutisk grund, som genomsyras av öppen kommunikation, delaktighet och tolerans och där alla vardagliga situationer används för att främja en gynnsam psykosocial utveckling hos ungdomen. Allt arbete i verksamheten utgår från socialtjänstens vårdplan och i förlängningen den genomförandeplan som utformas tillsammans med ungdomen. Vård- och omsorgspersonalen hos oss jobbar i s.k. medlevarskap, vilket innebär att de bor och lever ihop med ungdomarna något som skapar trygghet och kontinuitet och som vi ser underlättar relationsskapandet. Medlevarna har en skiftande bakgrund och olika utbildningar såsom MI, återfallsprevention, kriminalitet som livsstil och systemteori. Därutöver har verksamheten en person anställd som behandlingsansvarig och som tillsammans med föreståndare har det övergripande ansvaret för ungdomens behandling. Behandlingsansvarig ansvarar också för själva genomförandet av insatserna och har ett nära samarbete med medlevarna som bidrar med sina observationer. Medlevarna får i sin tur information av behandlingsansvarig om var ungdomen befinner sig i sin förändringsprocess och vad som ska följas upp i vardagen. Behandlingsansvarig har förutom utbildning i 12-stegsprogrammet och programmet kriminalitet som livsstil också adekvat högskoleutbildning. Både behandlingsansvarig och föreståndare jobbar heltid, på plats i verksamheten.
Vi har en leg. psykolog samt en leg. läkare och specialist inom barn- och ungdomspsykiatri knutna till verksamheten och kan erbjuda neuropsykiatriska utredningar, begåvningstester m.m. Vid väntetider hos BUP och vuxenpsykiatrin kan de också göra bedömningar av ungdomens mående, behov av läkemedelsbehandling samt ha samtalsbehandling. Konsulterna har lång erfarenhet av vår målgrupp.
Huvudgården samarbetar med andra verksamheter som våra ungdomar har kontakt med såsom Minimaria, BUP och skolan. Hur samarbetet är upplagt styrs av behovet och består både av personliga möten och telefonkontakt.
Hitta hit
Garde 623 63 Ljugarn, Gotland
Se på Google maps