Insatser
Våra insatser är individuellt utformade och samtalen och övningarna sker enskilt tillsammans med behandlingsansvarig.
12-stegsmodellen
En av de insatser vi använder oss av är en modifierad 12-stegsmodell, som anpassas efter ungdomens behov, mognad och mottaglighet. 12-stegsarbetet syftar till att ungdomen ska utvecklas i sin förmåga att förstå sina känslor och beteenden, få insikt i hur missbruket påverkar alla delar av livet, samt hitta alternativa och mer gynnsamma förhållningssätt. I 12-stegsarbetet ingår olika teman såsom: muntlig och skriftlig lifestory, kartläggning av missbruket, familj och vänner, skuld och skam m.m.
Programmet kriminalitet som livsstil
Vi använder oss också av programmet kriminalitet som livsstil vilket inleds med ett s.k. PIKT- test (psykologisk inventering av kriminellt tankemönster). Alla ungdomar gör PIKT-testet och om det visar att det finns behov används programmet kriminalitet som livsstil, där ungdomen genom samtal och övningar arbetar med attityder, värderingar och tankemönster. Hur och i vilken omfattning programmet kriminalitet som livsstil används styrs av vad som framkommit av PIKT-testet samt liksom när det gäller 12-stegsarbetet av ungdomens mognad och mottaglighet. I både 12-stegsmodellen och programmet kriminalitet som livsstil ingår också att kartlägga och bearbeta känslor och tankar kring behov som inte blivit tillgodosedda under uppväxten. Under slutet av placeringen jobbar ungdomen med målbilder och riskanalyser för att minimera riskerna för återgång i missbruk, kriminalitet eller andra destruktiva beteenden efter avslutad behandling.
Kontakt med ungdomens familj
Vi eftersträvar alltid en nära kontakt med ungdomens familj och när möjlighet finns görs även ungdomens föräldrar delaktiga i ungdomens förändringsarbete, bl.a. genom att ha samtal med behandlingsansvarig. Detta med syfte att öka familjens förståelse för ungdomens problematik, medberoende och hur olika faktorer samverkar med varandra.